Kahramanmaraş’ın geçim kaynağı nedir?
Kahramanmaraş ekonomisine dinamizm katan ve onu yönlendiren sektörler; tekstil, metal mutfak eşyaları, gıda, kağıt sanayi ve kuyumculuktur. Kahramanmaraş’ta sanayinin sektörel dağılımına bakarsak toplamda 17 sanayiden 1 tanesi vardır.
Maraş’ta ne ekilir?
Kahramanmaraş’ta yetiştirilen başlıca ürünler arasında buğday, arpa, nohut, pamuk, kuru fasulye, ayçiçeği, şeker pancarı, mısır, mercimek, kırmızı biber, fıstık, zeytin, ceviz, hurma, ayva, sofralık üzüm ve kuru üzüm yer almaktadır. Elma, incir, nar, kivi, sumak, domates, patlıcan, salatalık, maydanoz, …
Maraş’ın hangi meyvesi meşhur?
Kahramanmaraş’ın süper meyvesi: Aronia.
Kahramanmaraş’ta neyi meşhur?
Maraş böreği, Elbistan mezesi ay çekirdeği, Bertiz Kabarcık kuru üzümü, Mahrabaşı üzümü, Urmu dutu, Maraş keçisi parmak peyniri, Maraş etli kabak, Maraş hırtası, Afşin Koçovası sarımsağı, Çaman (dişi), Maraş -Tatlı pidesi, Maraş Çullama, Maraş bastık, Maraş kebabı, Maraş ekşi çorbası, Maraş ekşi kebabı, Maraş beyazı,…
Maraşta en çok ne üretilir?
İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı başlıca ürünlerdir. Kahramanmaraş’ta organik tarım uygulamaları (ağırlıklı olarak sebze ve zeytin yetiştiriciliği) son zamanlarda uygulanmaya başlanmıştır.
Kahramanmaraş’ta en çok ne yetişir?
Kahramanmaraş’ta yetiştirilen başlıca ürünler buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısıdır. Bu ürünler şehrin tarımdaki çeşitliliğini ve zenginliğini göstermektedir.
Maraş’ta zeytin yetişir mi?
Kahramanmaraş ili genelinde özellikle merkez ilçeler, Türkoğlu, Pazarcık ve Andırın ilçelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizde zeytin yetiştiriciliğinde son yıllardaki değişimlere bakacak olursak; 2002 yılında 36.070 dekar olan üretim alanı, 2012 yılında 71.384 dekara çıkmıştır.
Maraş Otu ne var?
“Maraş Otu”; İçerisinde bol miktarda nikotin bulunan ve halk arasında deli tütün olarak adlandırılan “Nicotina Rustica Linn” adlı tütünün toz haline getirilmesiyle; meşe, ceviz veya asma ağaçlarından elde edilen külle yarı yarıya karıştırılmasıyla elde edilir.
Maraş’ın iklimi nedir?
Kahramanmaraş Akdeniz iklim kuşağında yer almaktadır. Sıcak ve yağışlı kışlar ve sıcak ve kurak yazlar ile Akdeniz ikliminin tanımına tam olarak uymaktadır.
Kahramanmaraş’ta ne üretiliyor?
Kahramanmaraş’ta üretim, istihdam ve ihracat açısından öne çıkan sanayi sektörlerini; tekstil ürünleri imalatı, metal mutfak eşyaları imalatı, gıda ürünleri imalatı, altın takı imalatı ve ayakkabı imalatı olarak sıralamak mümkündür.
Maraş’ın en meşhur yemeği nedir?
Maraş’ın meşhur yöresel yemeği “YANYANA”23 Aralık 2023
Marasta ne yenir?
Kahramanmaraş’ta ne yenir? 8 meşhur lezzet Maraş dondurması, Maraş tarhanası çorbası, İran pilavı, Maraş peyniri, yoğurtlu Maraş kebabı. Çöş böreği, Maraş mantısı, Ravanda şerbeti. Ekşi dövme çorbası
Göksunun neyi meşhur?
Ormanlık alanda yer aldığı için kereste fabrikaları bulunmaktadır. Batıda Dibek Dağı, kuzeyde ise Binboğa Dağları bulunmaktadır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şeker pancarı, fasulye, nohut, elma ve üzümdür. Göksun elması kendine özgü aromasıyla ünlüdür.
Kahramanmaraş’ın doğal güzellikleri nelerdir?
Kahramanmaraş’ın Doğal Güzellikleri: Uludaz Tepesi. Uludaz uğur böcekleri oldukça popülerdir. … Tekir Yeşilgöz Mesire Alanı … 3. Yeşilgöz Düdeni. … Döngel Mağaraları … Başkonuş Yaylası … Çokran Şelalesi. … 7. Galgamaç Şelalesi ve Toprakhisar Kanyonu. … 8. Savruk MağarasıDaha fazla yazı…
Kahramanmaraş gelenekleri nelerdir?
Gelenekler BAKIR İŞÇİLİĞİ. Kahramanmaraş’ta çok eski bir tarihe ve geleneğe sahip olan bakır işçiliği 1950’li yıllardan itibaren ivme kazanmış ve tüm Türkiye’ye ürün ihraç etmeye başlamıştır. … AHŞAP OYMACILIĞI. … MARAŞ İŞÇİLİĞİ – SİM SIRMA. … KÖŞKERLİK – El yapımı sandalet ve yemeni. … MARAŞ BURMA BİLEKLİK
Kahramanmaraş’ta ne üretiliyor?
Kahramanmaraş’ta üretim, istihdam ve ihracat açısından öne çıkan sanayi sektörlerini; tekstil ürünleri imalatı, metal mutfak eşyaları imalatı, gıda ürünleri imalatı, altın takı imalatı ve ayakkabı imalatı olarak sıralamak mümkündür.
Maraşta hangi madenler var?
İl madencilik açısından da oldukça zengindir. Özellikle linyit, tuğla, kireç taşı, barit, demir, krom ve manganez madenleri dikkat çekicidir. Kahramanmaraş ilinin Afşin ve Elbistan ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan havzada toplam 3,25 milyar ton linyit bulunmaktadır.
Kahramanmaraş sanayide kaçıncı sırada?
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın şirketlerinin Türkiye’nin 1000 büyük sanayi kuruluşu arasında 24’üncü sıraya yükseldiğini, kentin Türkiye’nin en başarılı 11’inci kenti olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş’ta kaç fabrika var?
Kahramanmaraş İli Sanayi Siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 666’dır. Toplam sanayi işletmelerinin %0,9’luk payı ile orta düzeyde sanayiye sahip illerden biridir.