Hangi hallerde namaz kılınmaz?
Mesele 842 – Namaz kılanın bedeninde veya elbisesinde iğne ucu kadar da olsa hayız kanı bulunursa, namaz bozulur. Farz ihtiyat gereği aynı necis kan, domuz, necis yenmeyen hayvanlar, lohusa kanı ve istihaza kanı hakkında da aynı hüküm geçerlidir.
Hangi ortamda namaz kılınmaz?
İbn Ömer r.a.’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şu yedi yerde namaz kılmayı yasaklamıştır: “Çöplükte, hayvan kesilen yerde, mezarlıkta, yol ortasında, hamamda, deve ağılında ve Kâbe’nin damında.” (Tirmizi 346, İbn Mace 746) Ancak bu hadis zayıftır.
Hangi durumlarda namaz kılınmaz ayet?
Sarhoşken ne söylediğinizi bilene kadar veya cünüpken, yolcu iseniz abdest alana kadar namaza gelmeyin. Hastaysanız veya yolculuktaysanız veya sıkıntılı bir yerden geldiyseniz veya kadınlara yöneldiyseniz ve su bulamıyorsanız, temiz toprak üzerine teyemmüm edin, yüzünüzü ve ellerinizi ovalayın.
Namaz hangi hallerde terk edilir?
Namaz; Uyuklamak, unutmak veya namazı başıyla bile kılamayacak kadar hasta olmak gibi meşru bir özür olmadıkça namaz bırakılamaz.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Zevk suyu iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Bu bağlamda, özürlü bir kimsenin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel değildir.
Cünüp iken namaz kılmak günah mıdır?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Ne gibi durumlarda namaz kılınmaz?
Şafii mezhebine göre, sadece güneşin tam gökyüzüne çıktığı anda ve battığı anda büyük namaz kılmak mekruhtur. Ancak, farz namazlar, kaza namazları, revaatib sünnet namazları ve tahiyyetu’l mescid namazları gibi mazeretli namazlar bu vakitlerde kılınabilir.
Yatak odasında namaz kılınır mı?
Demek istediğimiz şudur; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın caiz olup olmaması bakımından bir fark yoktur.
Namazı kabul olmayan üç şey nedir?
4175; Nesâî, zînet 37/1, VIII, 154). Ebû Saîd (r.a.)’den; Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “Zar oynayıp sonra namaz kılan kimse, irin ve domuz kanı ile abdest alıp sonra namaz kılan kimse gibidir.” Ahmed ve Ebû Ya’la ilave ettiler: “Onun namazı kabul olmaz.” (Ahmed, V, 370).
Neye karşı namaz kılınmaz?
Kıble yönünden başka bir yöne bilerek kılınan namazlar geçersizdir. Kıble yönünü bilmeyen araştırır; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Namazı tamamladıktan sonra hata yaptığını anlarsa namazı geçerli olur.
Hangi arada namaz kılınmaz?
Hadislerde, güneşin doğuşundan batışına kadar, güneşin en yüksek noktasında olduğu zaman ve güneşin battığı zaman namaz kılmak yasaklanmıştır. Bu zamanlara Kerahet zamanları denir.
Namazda akla cinsellik gelmesi namazı bozar mı?
Aksine, kişi aklına ne gelirse gelsin namazına devam etmeli ve namazını kesmemeli veya tekrarlamamalıdır. Ancak, bu tür kötü düşüncelerle mücadele ediyor ve Allah’ın izniyle bunlar sona erecek.
Namazda gulunce abdest gider mi?
Hanefilere göre, bir kimse namazda gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur. Ancak, bir kimse teşehhüdden bir süre sonra ve selamdan önce böyle gülerse, namazı bozulmaz. Çünkü bu durumda namazın rükünleri tamamlanmış demektir. Ancak bir sonraki namazda tekrar abdest alması gerekir.
Namaz ne zaman kabul olmaz?
Alimler, sabah ve cuma namazları dışındaki namazların vaktini kaçırmanın o namazı bozmayacağı konusunda ittifak etmişlerdir. Sabah namazında İmam Ebu Hanife, güneş doğarken namaz kılmayı yasaklayan hadislere dayanarak, güneşin doğmasının kılınan namazı bozacağını söylemiştir.
Allah kimlerin namazını kabul etmez?
Ebû Saîd (r.a.)’den; Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurdu: “Zar oynayıp sonra namaz kılan kimse, irin ve domuz kanı ile abdest alıp sonra namaz kılan kimse gibidir.” Ahmed ve Ebû Ya’la ilave ettiler: “Onun namazı kabul olmaz.” (Ahmed, V, 370). Bir adam: “Ey Allah’ın Resûlü! 28 Aralık 2018.” dedi.
Cinsel organdaki kıllar namaza engel mi?
“Kasık kıllarını tıraş etmek fıtrî sünnetlerdendir. Bu, konuyla ilgili sabit hadislere göre kırk günden fazla bırakılmamalıdır. Kırk günden sonraya bırakılması namazın sıhhatini etkilemez (namaza zarar vermez).”
Neyin karşısında namaz kılınmaz?
1) Hamamda. 2) Tuzla’da. 3) Halkın önünde. 4) Açık kapının karşısında.
Ne olursa namaz kılınmaz?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Daha az miktarda necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.