Cevap verebilirlik nedir?
Duyarlılık ilkesi; Vatandaşların hükümet veya kamu yönetimi tarafından dinlenileceğini ve yanıtlanacağını bilmeleri anlamına gelir.
Hesap verebilirlik nedir kısaca?
Hesap Verebilirlik: Kavramsal Çerçeve Bireyler eylemlerinden yasal, idari, yönetsel ve politik olarak sorumlu tutulurlar (Burke vd., 2007: 619). Kimin kime, neden ve hangi gerekçelerle hesap vereceğini belirleyen hesap verebilirlik düzeyidir (Manning, 2008: 98). vd., 2010: 477).
Eğitimde hesap verebilirlik ne demek?
Okul yönetiminin amacı, öğrenme ortamını ve işleyişini kontrol etmek, etkili öğrenmeyi sağlamak için müfredat, öğretim ve değerlendirme süreçlerini uyumlu ve organize ederek tüm öğrencilerin başarısını izlemektir.
Şeffaflık ve hesap verebilirlik nedir?
Şeffaflık, yetkililerin performansını ölçmek ve olası güç suistimalini önlemek için bilginin mevcut olmasını sağlar. Bu anlamda şeffaflık, hesap verebilirliği, yani yetkililerin eylemlerinden sorumlu tutulabilmelerini sağlamaya yarar.
Sosyal hesap verebilirlik nedir?
Toplumsal ve toplumsal sorumluluklarını yerine getiren tıp fakülteleri; eğitim, araştırma ve hizmet uygulamalarını toplumun öncelikli sağlık sorunları doğrultusunda düzenleyebilen ve “toplumsal güvenilirlik” (hesap verebilirlik) kavramını benimseyen tıp fakülteleri olarak tanımlanmaktadır.
Sorumluluk diğer adı nedir?
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetimle ilgili olarak cevap verebilirlik, kusurluluk, sorumluluk ve hesap verebilirlik beklentisidir.
Hesap vermek ne anlama gelir?
AÇIKLAMANIN AÇIKLAMASI. Bir davranışın veya sözün nedenini açıklayın 2.
Hesap verme sorumluluğu nedir?
Hesap verme sorumluluğu, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesi, kullanılması, muhasebeleştirilmesi, raporlanması ve kötüye kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması sorumluluğunu içerir.
Öz hesap verebilirlik ne demek?
Bu, merkez bankalarının kararları, sonuçları ve kurumsal yönetimleri konusunda topluma karşı sorumlu oldukları anlamına gelir. Hesap verebilirlik, bir merkez bankasının bağımsızlığı için ön koşuldur ve çeşitli şekillerde yerine getirilebilir.
Eğitimde şeffaflık nedir?
Başka bir deyişle şeffaflık, okul yöneticilerinin idari işlerini okul dışında yürüttükleri ve eğitim personeliyle (öğretmenler, eğitim uzmanları) el ele çalıştıkları bir liderlik tarzıdır (Demirtaş ve Güneş, 2002).
Hesap işi ne demektir?
Kumaşın ipliklerini sayarak yapılan, arkası ve karşı tarafı aynı görünen işlemeye hesap işi denir. Milli işlerimizden biridir. Hesap işi, iplikleri sayılabilen kumaşlara uygulanır. Hesaplamada kumaşın kalınlığına uygun nakış iplikleri kullanılır.
Şeffaflık ilkesi nedir?
Kurumsal yönetim ilkelerinden biri olan şeffaflık ilkesi, ticari sır niteliğindekiler hariç olmak üzere, şirkete ait tüm finansal ve finansal olmayan bilgilerin zamanında, doğru, anlaşılabilir, kapsamlı ve kolay analiz edilebilir şekilde sunulmasını ifade eder.
Şeffaflık nedir kamu yönetiminde?
Şeffaflık, hükümetlerin vatandaşlara karşı hesap verebilir olmasını ve kamu yolsuzluk risklerinin kontrol altında tutulmasını sağlamada önemli bir rol oynar. Açık verilerle kamu yönetiminde etkili şeffaflığı sağlamak için ilgili veri kümeleri kamuya açık hale getirilmelidir.
Mali şeffaflık nedir?
Mali saydamlık, devletin mali işlerine ilişkin gerçeği saklamaması durumudur (Emil ve Yılmaz, 2004). Başka bir deyişle, devlet, ortaya koyduğu mali politikaların uygulanmasının sonuçlarını tam gerçeklikle kamuoyuna duyurur.
Hesap verme durumuna ne denir?
Sorumluluk, bir kişinin yaptığı herhangi bir işten gerektiğinde sorumlu olma durumu olarak da tanımlanmaktadır.
Hesap kavramı nedir?
Hesap; Muhasebedeki hesaplama sayısını azaltan ve varlıklar, yükümlülükler ve öz sermayedeki azalmaları cebirsel olarak izleyen bir diyagramdır. Tahsilat, gerçekleştirilen benzer işlemlerin sayısına göre belirlenen hesapta gerçekleşir.
Yatay hesap verebilirlik nedir?
Yatay boyutta hesap verebilirlik, bireysel yöneticileri ve kamu yönetiminin bütününü, kamu hizmetlerinin tebaası ve kullanıcısı olan vatandaşlarla ve bu amaçla oluşturulmuş diğer dış denetim ve kontrol birimleriyle (örneğin izleme yapıları, denetçiler, ombudsman) birbirine bağlayan bir ilişkidir.