İçeriğe geç

Adalet Hizmetlerinin Denetimini Kim Yapar

Adalet Bakanlığını kim denetler?

Adalet Bakanlığı merkez teşkilatındaki danışma ve denetim birimlerinden biri olan Teftiş Kurulu; Bakanın emir ve onayı ile Bakan adına aşağıdaki görevleri yapar.

Adalet müfettişi kimleri denetler?

İdari yargı teşkilatından atanan adalet müfettişleri, münhasıran bölge idari ve mali mahkemelerinin teftişinde ve idari hâkim ve savcıların soruşturulmasında kullanılır.

Hakimi kim denetler?

Adalet Bakanı, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin görevleri hariç olmak üzere, hâkimler ve savcılar üzerinde denetim yetkisine sahiptir. Hâkimler ve savcılar, idari görevlerinin yerine getirilmesinde Adalet Bakanlığına tabidirler.

Adalet müfettişlerini kim atar?

MADDE 26 – (1) Müfettişin atanması, hâkimlik veya savcılık mesleğini en az sekiz yıl fiilen icra eden ve üstün başarıları nedeniyle Müfettişlik görevine yararlı oldukları değerlendirilen kişilerin ortak kararıyla yapılır. (2) Atamalarda Başkanın yazılı teklifi kesindir.

Adalet hizmetlerini kim denetler?

Bakanlığın temel görevleri arasında; kanuni mahkemelerin kurulması ve teşkilatı, planlanması, idari denetimi ve ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adli kurumların denetimi yer almaktadır.

Devlet kurumlarını kim denetler?

i) Teftiş Kurulu: Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamındaki kamu idarelerindeki iç denetim birimleri dışında kalan teftiş kurullarını ve diğer denetim birimlerini, MADDE 3 – (1) Devlet Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanlığına bağlı en üst denetim organıdır.

Müfettiş neleri denetler?

Müfettiş ne demektir? Müfettiş kimdir sorusunun cevabı genel olarak kamu veya özel kuruluşlarda çalışanları denetleyen meslek grubunun çalışanı olarak cevaplanabilir. Müfettiş, bağlı olduğu kuruluşun işleyişini denetler ve izler. Gerekli gördüğü takdirde çalışanlar veya yöneticiler hakkında soruşturma başlatabilir.

Müfettişler kime bağlıdır?

MADDE 4 – (1) Kurul; Başkan, Başkan Yardımcısı, Müfettişler ve Müfettiş Yardımcılarından oluşur. (2) Kurul, doğrudan Bakana bağlıdır. (3) Müfettişler, görevlerini Bakan adına yaparlar. (4) Müfettişlere; Bakan ve Başkan dışında hiçbir kurum veya makam emir veya talimat veremez.

Müfettiş görevden alabilir mi?

(1) Müfettişler, Devlet Memurları Kanununa tabi personelden, Devlet memurluğunda teftiş, denetim, ön inceleme ve soruşturmalar sırasında gerekli görülenlerden, hizmette kalmaları uygun görülmeyenleri geçici olarak görevden uzaklaştırabilirler.

Savcının üstü kimdir?

Yargıtay Başsavcılığı Genel Bilgiler Yargıtay Yargıtay Adresi 1242. Cadde No:34 Balgat, AnkaraYönetici(ler)Başsavcı Muhsin ŞentürkBaşsavcı Yardımcısı Rıdvan GündoğduWeb .tr5 satır daha

Yanlış karar veren hâkim nereye şikayet edilir?

Şikâyet dilekçe ile; 1) Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderilebilir, 2) Cimer’e başvurulabilir, 3) .tr adresine elektronik posta gönderilerek yapılabilir.

Savcı mı üstün hâkim mi?

Hakimler genellikle savcılardan daha üst sırada yer alırlar. Hakimlerin kararları genellikle kesindir ve yalnızca Yüksek Mahkeme tarafından bozulabilir. Savcılar Adalet Bakanlığı’na rapor verir ve yargılama yetkisine karşı itiraz edebilirler.

Adalet Bakanlığı kontrolörü nedir?

Madde 4 – Müfettişler, denetimlerini Bakanlık adına yaparlar. Müfettişler, görevlerinden dolayı doğrudan Başkanlık aracılığıyla Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürüne karşı sorumludurlar ve Genel Müdür, bunların görevlendirilme ve idaresinden Bakanlığa karşı sorumludur.

Kaç çeşit müfettiş vardır?

f) Müfettiş: Yönetim ve Teftiş Başkanını, Başmüfettişi ve müfettişleri, g) Müfettiş Yardımcısı: Bağımsız olarak teftiş ve soruşturma yapmaya yetkili olan müfettiş yardımcılarını, g) Refakatçi Müfettiş: Yönetim ve Teftiş Başkanına yardımcı olacak müfettişleri,

Hakim ve savcıları kim atar?

Genel Kurul 13 üyeden oluşur. Kurula Adalet Bakanı başkanlık eder. Kurul; Bakan, Adalet Bakanlığı’nın ilgili Bakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı tarafından seçilen dört üye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilen yedi üyeden oluşur.

Adalet Bakanı hangi kurumun başkanı?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2709 sayılı maddesi ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu’na göre; Hakimler ve Savcılar Kurulu, on üç üyeden oluşur ve iki devre halinde görev yapar. Kurulun başkanı Adalet Bakanı’dır.

Adalet bakanını kim seçer?

Genel Kurulun Oluşumu Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır. Kurul; Bakan, Adalet Bakanlığının ilgili bakan yardımcısı, Cumhurbaşkanınca seçilen dört üye ve Türkiye Büyük Millet Meclisince seçilen yedi üyeden oluşur.

Kanun kim denetler?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu inceler. Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceler ve izler.

Teftiş kurulu nereye bağlıdır?

Madde 3 – Teftiş Kurulu, bir Başkan ve yeteri kadar müfettiş ve müfettiş yardımcısından oluşur. Kurul, doğrudan Başbakana bağlıdır. Kurulun kayıtları, hesapları, arşivleri, kütüphaneleri vb. Kurulun mülkiyetindedir. İşleri Başbakanlığa bağlı Şube Müdürlüğü tarafından yürütülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Üniversiteli Escort